سلامتی 1404/6/21
بهترین نوشیدنیها برای کاهش قند خون را بشناسید(مریم مرادیان):قبل از مصرف نوشیدنیهایی مانند سرکه سیب یا دانه چیا، مخصوصاً در صورت استفاده از داروهای دیابت، حتماً با پزشک مشورت کنید و در صورت امتحان نوشیدنیهای جدید، قند خونتان را پایش کنید تا از تأثیر آن مطمئن شوید. در ضمن این را بدانید که حتی نوشیدنیهای مفیدی مثل شیر یا آب گوجهفرنگی باید در حد تعادل مصرف شوند تا از دریافت اضافی کالری یا کربوهیدرات جلوگیری شود.آب ساده و طعمدار:آب بهترین نوشیدنی برای کاهش قند خون است. آب با افزایش حجم خون، به تنظیم قند خون کمک میکند. افزودن چند برش لیمو یا خیار به آب میتواند طعم آن را بهبود دهد و مصرف آب را تشویق کند. لیمو حاوی ویتامین C و فلاونوئیدهایی است که ممکن است به بهبود حساسیت به انسولین کمک کند.قهوه (بدون شکر):قهوه به دلیل وجود ترکیبات گیاهی مفید مانند کلروژنیک اسید به بهبود حساسیت به انسولین کمک میکند؛ اما قهوههای شیرینشده یا پر از خامه این اثر را از بین میبرند.نکته: گرچه قهوه و چای مفید هستند؛ اما در برخی افراد، کافئین میتواند باعث افزایش موقت قند خون شود. توصیه میشود واکنش بدنتان به کافئین را بررسی کنید.چای سیاه و چای سبز :هر دو نوع چای سرشار از آنتیاکسیدانهایی هستند که مقاومت به انسولین را کاهش میدهند. چای سبز بهویژه دارای EGCG است که عملکرد انسولین را بهبود میبخشد. مصرف منظم این چایها میتواند به تثبیت قند خون کمک کند.شیر کمچرب یا بدون چربی و یا شیرهای گیاهی :پروتئینهای شیر باعث کند شدن هضم و کاهش پاسخ قند خون بعد از غذا میشوند. با این حال، شیر دارای کربوهیدرات است، پس باید در محاسبه قند دریافتی لحاظ شود.شیرهای گیاهی مانند شیربادام، شیرسویا و... بدون شکر میتوانند جایگزین خوبی برای شیر لبنی باشند، بهویژه در افراد حساس به لاکتوز. این شیرها معمولاً کربوهیدرات کمتری دارند.چای هیبیسکوس و چای دارچین:
هر دو گزینههای مفیدی برای کاهش قند خون هستند. چای ترش هیبیسکوس میتواند قند خون ناشتا و مقاومت به انسولین را کاهش دهد و معمولاً نیازی به شیرینکننده ندارد. چای دارچین نیز با بهبود حساسیت به انسولین، در کاهش قندخون مؤثر است و میتوان آن را با افزودن یک چوب دارچین به آب گرم تهیه کرد.آب گوجهفرنگی یا آب سبزیجات مخلوط :آب گوجهفرنگی و آب سبزیجات (خیار، کرفس، اسفناج) تهیهشده با مخلوطکن، نه آبمیوهگیری، به دلیل فیبر و پلیفنولها به کند شدن جذب قند کمک میکنند. آبمیوههای صافشده به دلیل حذف فیبر، این مزایا را ندارند.کفیر یا کامبوچا (کمقند)نوشیدنی پروبیوتیکدار کفیر میتواند میکروبیوم روده را بهبود دهد و به تنظیم قند خون کمک کند؛ البته نوع کمقند آن.کامبوچا نیز اگر بدون شکر افزوده باشد، به دلیل پروبیوتیکها و اسیدهای آلی میتواند برای قند خون مفید باشد.دانه چیا در آب :دانه چیا با تشکیل ژل در معده، جذب قند را کند کرده و از افزایش ناگهانی قند خون جلوگیری میکند. مصرف آن (یک تا دو قاشق غذاخوری در روز) قبل از وعده غذایی مؤثرتر است.سرکه سیب (مخلوط در آب):سرکه سیب میتواند حساسیت به انسولین را افزایش دهد و قند خون ناشتا و A۱C را کاهش دهد. باید رقیقشده (۱-۲ قاشق غذاخوری در ۲۵۰ میلیلیتر آب) مصرف شود تا آسیبی به دندان و معده وارد نکند.
ویتامینهای B کلیدی برای کاهش سرعت زوال شناختی:تحقیقات جدید نشان میدهد که کمبود ویتامینهای B، به ویژه B12 و فولات، ممکن است به زوال شناختی، زوال عقل و بیماری قلبی کمک کند. محققان نقش گسترده ویتامینهای B در سلامت انسان، از جمله عملکرد مغز و سلامت قلب و عروق را برجسته میکنند.درصد قابل توجهی از بزرگسالان مسن کاهش جذب B12 را تجربه میکنند که به تخریب سلامت عصب و افزایش خطر زوال عقل کمک میکند. کمبود B12 اغلب کمتر تشخیص داده میشود و بیماریهای عروق مغزی ممکن است عامل مهمتری در زوال شناختی نسبت به پروتئینهای آمیلوئید و تاو باشند.