سلامتی 1402/10/10
آیا مسمومیت غذایی و بیماریهای ناشی از غذا یکی هستند؟ هر چند این دو عبارت گاهی بهعنوان هم معنی استفاده میشوند؛ اما مسمومیت غذایی در واقع نوعی بیماری ناشی از غذاست. چیزهایی که زیر مجموعه بیماریهای ناشی از غذا قرار میگیرند شامل واکنشهای آلرژیک ناشی از غذا و همچنین مسمومیت ناشی از یک غذا که حاوی میکروارگانیسمها یا سموم ناشی از میکروارگانیسمهاست و میتواند شما را مسموم یا دچار عفونت کند، میشود. با این حال اگر سموم موجود در غذا عامل اصلی مریضشدن باشند، پس مسمومیت غذایی رخداده است.بهاحتمال زیاد در مورد هشدارهای غذایی چیزهای زیادی شنیدهاید. مثلاً از بچگی به شما گفتهاند نباید نان کپکزده را بخورید. اما کپک فقط یکی از علتهایی است که میتواند شما را مریض کند. دیگر عوامل شامل باکتریها، ویروسها و انگلها میشوند. دلایل متعددی میتوانند باعث شوند یک غذا برای خوردن سالم و مناسب نباشد و علائم خوردن چنین غذاهایی شامل ناراحتی معده، اسهال و استفراغ و تب میشود. ضمناً ممکن است مشکلات بلندمدتی در اثر خوردن غذای ناسالم در بدن به وجود بیاید، مثلاً آسیب مغزی و عصبی و البته احتمال مرگ در اثر یک بیماری ناشی از غذا نیز وجود دارد.خوشبختانه نگهداری و ذخیره درست مواد غذایی میتواند باعث بشود بهاحتمال خیلی کمتری غذایی ناسالم و خطرناک برای سلامتی بخورید.بستنی آب شده را دوباره فریز میکنید
بستنی ممکن است باکتری لیستریا داشته باشد. لیستریا معمولاً باعث بیماری میشود و ممکن است دهها هزار یا صدها هزار سلول این باکتری در یک وعده غذا وجود داشته باشد. شیر و شکر در بستنی آب شده میتواند شرایط مساعدی برای باکتریها (از جمله باکتری لیستریا) ایجاد کند.حجم زیادی از غذا را در یخچال نگهداری میکنید:خیلی از افراد عادت دارند یخچال را پُر از غذا کنند. مثلاً ممکن است ماهی یکبار به فروشگاه مواد غذایی بروید و تمام مایحتاج خوراکی یک ماه خود را بخرید. اما نگهداری غذای زیاد در یخچال میتواند باعث شود نگهداری سالمی از غذا نشود. وقتی حجم زیادی غذا در یخچال میگذارید جلوی این جریان مناسب هوا را میگیرید و در نتیجه غذاها در دمای مناسبی نگهداری نمیشوند؛ بنابراین احتمال تکثیر باکتریها بیشتر میشود. غذای زیاد در یخچال میتواند باعث مسمومشدن غذا شده و بر دمای یخچال و رشد باکتریها اثر میگذارد.تخممرغها را در جای اشتباهی در یخچال نگهداری میکنید:تخممرغها هر چقدر که توسط تولیدکننده تمیز شده باشند باز هم به این معنی نیست که باکتری ندارد. گاهی یک مسمومیت کشنده غذایی ناشی از باکتری سالمونلا میتواند رخ دهد. شاید مرغی را ببینید که سالم به نظر میرسد؛ اما باکتری سالمونلا دارد و بهاینترتیب این باکتری وارد تخممرغ میشود. علائم سالمونلا شامل سردرد، اسهال خونی، تهوع، استفراغ و گرفتگیهای شکم میشود. میوهها و سبزیهای شسته شده را مرطوب در یخچال میگذارید:شستن و تمیزکردن میوهها و سبزیها مهم است؛ اما اگر آنها را بشویید و خوب خشک نکنید و در یخچال بگذارید، احتمال رشد باکتریها در آنها افزایش مییابد.تمام مواد غذایی را وکیوم میکنید:اکسیژن به رشد باکتریها کمک میکند و به همین دلیل محیطهای کم اکسیژن برای نگهداری مواد غذایی مناسباند. وقتی یک ماده غذایی را وکیوم میکنید، یعنی اکسیژن موجود در بسته غذا را خارج میکنید. هر چند راهحل خوبی به نظر میرسد؛ اما هر غذایی را نباید وکیوم کنید.غذاها را در ظروف پلاستیکی نگهداری میکنید:هر چند استفاده از ظروف پلاستیکی بسیار متداول است؛ اما نگهداری مواد غذایی در این ظروف میتواند باعث شود مواد شیمیایی موجود در پلاستیک وارد غذا شوند و یکی از این مواد شیمیایی که زیاد در موردش صحبت میشود بیسفنول A است.فراموش میکنید روی غذاهای باقیمانده تاریخ بزنید:حتی ذخیره درست غذاهای مانده به مدت ۳ یا ۴ روز میتواند منجر به مسمومیت غذایی شود. زیرا نگهداشتن غذا برای مدت طولانی زمینه مساعدی برای رشد باکتریها فراهم میکند.بدتر اینکه ممکن است فکر کنید غذایی که چند روز در یخچال مانده به دلیل اینکه بو و مزه بدی نمیدهد قابلخوردن است. اما در واقع بو و ظاهر و حتی مزه غذا ممکن است با باکتری تغییری نکند.گوشت و مرغ و ماهی را جای مناسبی نگهداری نمیکنید:نگهداری گوشتهای خام در طبقه بالایی یخچال میتواند باعث آلودهشدن دیگر غذاهای داخل یخچال شود، حتی اگر در طبقات دیگری باشند.نان را روی کانتر آشپزخانه رها میکنید:نان اگر در معرض نور باشد ممکن است کپک بزند و شما هم این کپک را نبینید. گرما و رطوبت هم میتواند احتمال رشد کپک روی نان را بیشتر کند.مصرف نان کپکزده میتواند واکنشهای آلرژیک و مسمومیت غذایی ایجاد کند که علائم آن شامل سردرد و اسهال و استفراغ میشود. برای کاهش احتمال کپکزدن نان آن را در ظرف مخصوص نان یا کیسهای پارچهای و در جایی خشک و خنک نگه دارید. گذاشتن نان در فریزر هم راهحل خوبی است و جلوی رشد کپک گرفته میشود، اما نگهداری نان در یخچال باعث میشود نان زودتر بیات شود.